Item search-input niet geregistreerd of heeft geen view.php bestand.

Maandag t/m vrijdag - 8:00 - 19:00 / Zaterdag 8:00 - 18:00

De juiste framemaat bepalen

Denk bij de aanschaf van een nieuwe fiets goed na over de framemaat. Als je dat niet doet, is de kans groot dat je knieproblemen, rugpijn en schouderblessures krijgt. Een juiste framemaat en afstelling zorgt voor een comfortabele fietshouding. Maar hoe weet je precies hoe je de ideale hoogte, lengte en breedte van een frame voor een fiets bepaalt?

Volwassen fietsen hebben een wielmaat van 28 inch. Jij focust je bij de zoektocht naar een nieuwe fiets dus enkel op 28 inch fietsen. De framehoogte bepalen is iets minder simpel. Er bestaat namelijk niet één manier om de ideale framemaat van een herenfiets te bepalen. Leid de framehoogte af op basis van:

 • De binnenbeen- en lichaamslengte
 • De huidige fiets

Stadsfietsen hebben meestal framematen tussen 48 cm en 65 cm, maar sommige merken hanteren een maataanduiding in S, M, L en XL.

Framemaat bepalen aan de hand van de binnenbeenlengte

De maat van het frame wordt bepaald door de lengte van de zitbuis. Dat is het deel tussen de bovenkant van de zitbuis en het hart van de trapas. Bij het bepalen van de ideale maat van de herenfiets aan de hand van de binnenbeenlengte wordt aangeraden op blote voeten te staan. Volg dan de volgende stappen:

 • Plaats je voeten 15 tot 20 centimeter uit elkaar
 • Meet de afstand vanaf de grond tot kruishoogte
 • Vermenigvuldig dit aantal met 0.68

Afstand grond tot kruishoogte x 0.68 = Framehoogte

Let op: als er sprake is van een fiets met een geveerde zadelpen dan moet er van de uitgerekende framehoogte nog 4 centimeter worden afgetrokken.

Mocht de uitkomst zich net tussen twee maten in bevinden, dan kan afhankelijk van het soort fiets of vorm van gebruik voor de hoogste of de laagste framemaat worden gekozen. Als een framemaat uitkomt op 62,3 dan kan wordt dit naar beneden afgerond en komt de framehoogte neer op 62 centimeter.

Tip: Wil je een fiets voor woon-werkverkeer, dan is de hogere framemaat aan te raden. Voor een sportfiets die voornamelijk voor het sporten wordt gebruikt, kan de kleinere framemaat worden gebruikt.

Framehoogte bepalen op basis van de lichaamslengte

Er is een tabel beschikbaar, waarin de ideale framehoogte van een stadsfiets wordt vastgesteld op basis van de lichaamslengte. Aan de hand van de eigen lichaamslengte kan zo direct gezien worden wat de ideale framemaat voor je zal zijn.

Framemaat:

 • 54 cm voor lichaamslengte 168-179
 • 55 cm voor lichaamslengte 170-181
 • 56 cm voor lichaamslengte 172-183
 • 57 cm voor lichaamslengte 174-185
 • 58 cm voor lichaamslengte 175-187
 • 59 cm voor lichaamslengte 177-188
 • 60 cm voor lichaamslengte 179-190
 • 61 cm voor lichaamslengte 181-192
 • 62 cm voor lichaamslengte 183-194
 • 63 cm voor lichaamslengte 185-196
 • 64 cm voor lichaamslengte 187-198
 • 65 cm voor lichaamslengte 188-200
 • 66 cm voor lichaamslengte 190-201

Bij twijfel gebruik je beide technieken voor de perfecte maat van het frame. Bezit je zelf nog geen fiets? Bekijk dan hier ons aanbod fietsen.

Zadel en stuur instellen

De framehoogte van de fiets is belangrijk, maar ook de positie van het zadel en het stuur hebben invloed op het fietscomfort. Door plaats te nemen op het zadel bepaal je of je het zadel hoger of lager afstelt. Het uitgangspunt is dat de voeten de grond moeten kunnen raken. Ook het stuur kan op de gewenste hoogte worden ingesteld. De juiste hoogte bepaal je door te controleren of je vuist het stuur kan raken terwijl je elleboog het zadel aanraakt. Hierbij moet de elleboog lichtjes gebogen zijn.